Ние настояваме за реални гаранции за националната  сигурност и териториалната

...
Ние настояваме за реални гаранции за националната  сигурност и териториалната
Коментари Харесай

Украйна: Искаме реални гаранции за нашата сигурност


" Ние настояваме за действителни гаранции за националната  сигурност и териториалната целокупност на нашата страна ", това съобщи съветникът в администрацията на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк, съобщи ТАСС.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2654
По думите на сътрудника на президента в Киев Москва се пробва да поеме самодейността в преговорния развой и упорства Украйна да не влиза във военни блокове. " Ние обаче се намираме в директен боен спор с Русия. Заради това моделът не би трябвало да бъде шведски или австрийски. Той би трябвало да бъде украински и страната ни да получи действителни гаранции за своята национална сигурност и териториална целокупност, а също и възможното сключване на подобен документ той да не последва ориста на Меморандума от Будапеща ", съобщи той.

Според Меморандума от Будапеща (1994 г.), подписан от представители на Киев, Москва, Лондон и Вашингтон, Украйна се задължи да не влиза във военни съюзи. Русия в подмяна се задължи да почита териториалната целокупност на Украйна. Киев след окупацията на черноморския полуостров Крим през 2014 година съобщи, че Москва е нарушила съглашението и съобщи за желанието си да стане член на  НАТО.

След началото на съветската инвазия Зеленски загатна, че страната му може и да се откаже от желанието си да се причисли към Северноатлантическия пакт

Подоляк добави, че при вероятно съглашение с други страни те би трябвало да подсигуряват, че Украйна няма да бъде нападната, а при положение на офанзива – страната му да може да получава оръжие.

Днес представителят на съветския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков съобщи, че на поредия кръг от договарянията сред Москва и Киев се разисква Украйна да стане неутралната страна по сходство на Швеция или Австрия.

Двете членки на Европейския съюз не вземат участие във военни организации, само че имат свои въоръжени сили.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР